mamavibes_fallback.jpg

Gravidträning med
good vibes only.

149 kr/månad - helt utan bindningstid.

Feel the change

Gravid? Grattis! Att bli gravid och mamma är en spännande tid i livet. Det är en period av förändring, både fysiskt och emotionellt, och när kroppen inte känns som vanligt kan det vara lockande att fokusera på vila och avkoppling. Och det ska du såklart göra. Men det här är också en tid då träning har många fördelar.

Att träna under graviditeten är ett bra sätt att boosta både sitt fysiska och psykiska mående, och undvika graviditetsbesvär som illamående, trötthet och värk. Men också ett sätt att förbereda kroppen för förlossningen och tiden efteråt. 

Fördelar med träning under graviditeten

  • Bättre humör: Hormoner och förändringar i kroppen gör inte direkt under för humöret. Träning frigör må bra-hormonet endorfiner, vilket kan hjälpa till att minska dåligt humör och öka ditt välmående. Dessutom delar du med dig av endorfinerna till din bebis!

  • Lindrar graviditetsbesvär: Regelbunden träning kan minska vanliga graviditetsbesvär som trötthet, illamående, ryggont, sömnsvårigheter, bäckenrelaterad smärta, och svullna ben och fötter.

  • Fostret mår bra: När du tränar under graviditeten växer moderkakan snabbare och ger mer näring till fostret. 

  • Förbättrad fysisk hälsa: Träning hjälper till att förbättra uthållighet, styrka och flexibilitet, vilket är särskilt användbart under förlossningen.

  • Lättare att komma igång efter förlossningen: Träning under graviditeten kan underlätta återhämtningen efter förlossningen.

Tips & råd kring träning under graviditeten

Hur ska jag träna under graviditeten?

Varje graviditet är unik och därför finns det ingen universell träningsplan som passar alla. Låt dagsformen avgöra och lyssna alltid på kroppens signaler. Och glöm inte, du tränar helt för din egen skull.

  • Försök få till någon form av pulshöjande aktivitet sammanlagt 150 minuter/vecka eller cirka 20 minuter/dag. 

  • Lite är bättre än inget - det viktiga är att du inte är stillasittande.

  • För dig som har tränat mycket innan graviditeten kan det vara möjligt att fortsätta med högintensiv träning, men nu i kortare intervaller så att kroppen får chans att vila emellan. Men det är viktigt att du lyssnar på kroppens signaler och inte pressar dig för hårt. 

Träning anpassad efter graviditeten

Det kan kännas som en djungel att veta vad man kan träna under graviditeten och vad man ska undvika, och det enkla svaret är att du kan träna det mesta. Vill du slippa fundera - spana in vårt träningsprogram “Jag är gravid” där vi anpassat träningen efter graviditetens tre trimestrar, och lagt upp det som smörgåsbord av olika träningspass att välja och vraka mellan. Allt från yoga till rejäl styrketräning - så att du ska kunna välja utifrån dagsform.

Vanliga frågor

Hittar du inte svar på din fråga, kika in vår FAQ eller maila oss på support@getvibes.se.

  • Den du mår bra av! All träning och rörelse är bra under graviditeten, men du kan behöva anpassa träningen i takt med den växande magen. Är du van att träna kan du i början av graviditeten i princip träna på som vanligt. Och är du ovan att träna kan du självklart börja. Tänk bara på att börja mjukt och gradvis öka belastningen.

    En grej som är lite extra bra att träna under graviditeten är bäckenbotten och de djupa inre magmusklerna. Dessa hjältar kommer nämligen att sakta töjas ut under graviditeten och att stärka upp dem minskar risken för urinläckage och andra problem som hör ihop med låg kontroll av bäckenbotten och magmuskulaturen. Det kan också göra det lättare att hitta aktiveringen och komma igång med träningen efter graviditeten.

  • Det finns inga träningsövningar som vi avråder dig från att göra så länge du klarar av dem, har god kontroll i övningen och inte känner obehag. Men det kan vara bra att hålla sig till tumregeln att kunna prata och andas samtidigt som du tränar. Då håller du träningen på en måttlig intensitet.

    Tränar du magen, vilket du såklart kan göra, är det bra att hålla utkik efter om den antingen sticker iväg och får en pyramidform eller om den delar på sig och du får ett dike i mitten. Gör den det så backar du något steg eller gör andra magövningar där du fortsatt känner att har god kontroll. Det önskade läget är en jämn mjuk aktivering som håller in din mage, du kan känna det som att höftbenen trycks in mot varandra.

    Det man bör undvika helt hållet under en graviditet är sporter och aktiviteter där fallrisken är stor och där du kan råka få smällar, slag och stötar mot magen. Du ska också undvika att träna på extremt hög höjd och djuphavsdykning med tuber. Men det klarar vi att låta bli i nio månader va?

  • Ja! Träning och rörelse kan lindra smärtan och gör bäckenet tåligare i och med ökad blodcirkulation, styrka och stabilitet. Om du upplever att smärtan förvärras när du gör vissa övningar kan du testa att göra rörelsen mindre, minska vikten eller helt enkelt byta ut just den rörelsen. Det brukar kunna kännas bättre att hålla bäckenet stabilt, och undvika sidledsrörelser eller övningar där du står på ett ben.

    Upplever du att du har för ont för att träna musklerna kring bäckenet kan du istället köra övningar som bibehåller styrka i övriga delar av kroppen.

 500+ träningspass & färdiga träningsprogram     Träna när och var du vill     Prova 14 dagar gratis     Ingen bindningstid     Friskvårdsberättigat

Get some good vibes

Månadsabonnemang

149 kr/mån

Avsluta när du vill

Årsabonnemang

1 639 kr/år

12 månader till priset av 11